Luchino Visconti Retrospekitfi
Doğuştan aristokrat, İtalyan Komünist Partisi üyesi bir Marksist; yalnızca kendi yaşamına değil yaşadığı çağa ve insanlık tarihine dair temel siyasi, ahlaki, felsefi çatışmalara kafa yormuş iyi bir entelektüel; operadan edebiyata, resimden müziğe farklı sanatların etkisinde şekillenmiş vizyonuyla tüm bu çatışmaları son derece özgün ve sofistike bir yorumla perdeye yansıtmayı başaran eşsiz bir sinemacı; tarihin en yaratıcı ve etkili yönetmenlerinden biri olan Luchino Visconti’nin sinemasına odaklanıyoruz yeni programda. İtalyan Kültür Merkezi İstanbul işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz retrospektif kapsamında, telif haklarıyla ilgili sorunlar nedeniyle programa alamadığımız Vaghe stelle dell’Orsa (1965) dışındaki tüm uzun metraj Visconti filmleri Mayıs ve Haziran ayları boyunca Onat Kutlar Sinema Salonu’nda izlenebilir.
İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş
İran’daki özgürlük mücadelesiyle dayanışma göstermek ve halk hareketini ateşleyen feminist direnişe dikkat çekmek amacıyla, 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin yanı sıra sinema ve feminizm odaklı bağımsız dijital yayın organı Another Gaze / Another Screen işbirliğiyle sunduğumuz bu seçki aracılığıyla İran’a kadınların ve marjinalleştirilen tüm cinsel kimliklerin gözünden bakıyoruz. Deneysel ve belgesel filmlerden oluşan programda 4 uzun metraj belgesel ve 6 kısa metraj film Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Program kapsamında ayrıca, Ne Cüretle Bunu İstersin? filminin yönetmeni Mania Akbari filminin gösterimine katılmak ve İran’daki halk hareketiyle ilgili son gelişmelere dair görüşlerini paylaşmak üzere Sinematek/Sinema Evi’nin konuğu olacak. Konuğumuzun Sinematek/Sinema Evi’nde seyirciyle buluşmasına katkılarından dolayı program ortağımız Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’ne teşekkür ederiz.
Sergi: Buradayız, Ayaktayız
İranlı Kadınlar Konuşuyor programına eşlik eden sergimiz Buradayız, Ayaktayız, İran’daki direnişten ilham alarak dünyanın farklı yerlerindeki çeşitli direniş hallerine selam gönderiyor. Bahar Samadi’nin Assembly videosu, Setareh Shahbazi’nin kişisel aile arşivinden fotoğraflarla gerçekleştirdiği Spectral Days serisinden fotoğraflar, Yeşim Paktin’in direniş sembolü sahneleri referans alan Mavi Çiçekler serisinden resimleri, Ata Kam’ın Burada ve Şimdi serisinden pelür üzerine baskı bir fotoğrafı, Sophie Keir & Kate Millett arşivinden fotoğrafların yanı sıra Fulya Çetin ve Can Ünlü’nün birlikte ürettiği QR kodu ile izlenebilecek İran’daki direnişe dair GIF işinin yer aldığı sergide Fulya Çetin desenleri ve Füruğ Ferruhzad’dan alıntılar Sinematek binasının farklı yerlerinde izleyicinin karşısına çıkıyor. Küratörlüğünü Saliha Yavuz’un, afiş tasarımını Amir Jamshidi’nin yaptığı sergi 2 Mayıs-25 Haziran 2023 tarihleri arasında Sinematek/Sinema Evi sergi salonunda görülebilir.
Sessiz Perşembe: Sürgünde bir Yıldız, Ivan Mosjoukine
Sessiz Perşembe gösterimlerimiz sessiz sinemanın efsane isimlerinden, Rus tiyatro ve sinema oyuncusu Ivan Mosjoukine’in iki filmiyle devam ediyor. EyeFilmmuseum’ın sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında sunduğumuz programda Mosjoukine’in zengin filmografisine daha az bilinen, aykırı filmlerinden ikisiyle giriş yapıyoruz. Bu bölümde Çarın Yaveri (Der Adjutant des Zaren) filmi Det Danske Filminstitut, Cehennem Ateşi (Le Brasier Ardent) filmi ise Cinémathèque Française tarafından temin edilen kopyaları ile, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin değerli katkılarıyla sunulan canlı müzik performansları eşliğinde seyirciyle buluşacak.
II. Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları
Sinematek/Sinema Evi, sinema endüstrisi profesyonellerini bir araya getiren sektör buluşmalarına ikinci kez ev sahipliği yapıyor! Sinema Adası organizatörlüğünde 02-03-04 Haziran tarihlerinde Sinematek/Sinema Evi'nin Köşk Etkinlik Salonu, Cam Bina Toplantı Odası ve Onat Kutlar Sinema Salonu’nda gerçekleştirilecek bir dizi etkinlikten oluşan Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları sektörde aktif çalışan veya sektöre girmek isteyen sinemaseverlerle profesyonelleri buluşturarak ulusal sinemacılara ağ kurma imkânı ve erişilebilirlik sağlamayı hedefliyor.
Detaylı bilgi ve program için web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
Sinematek/Sinema Evi
Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi'nde otopark alanı mevcut değildir; dolayısıyla sitemizdeki haritada işaretlenmiş olan, civar otoparkları kullanabilirsiniz.
Toplu taşımayı tercih edecek ziyaretçiler, Kadıköy'den düzenli aralıklarla kalkan Bostancı dolmuşlarını kullanarak Hasırcıbaşı Caddesi'nin girişinde inebilirler. Sinematek/ Sinema Evi tabelalarını takip ederek 5 dakikalık yürüme mesafesindeki kurumumuza ulaşabilirsiniz. Yine aynı yöne ilerleyen İETT otobüsleriyle de Barış Manço durağında inip yönlendirme tabelalarını takip ederek kurumumuza ulaşmanız mümkündür.