EN

Gösterim Tarihi: 27.07.2019 Cumartesi 21.00
Gösterim Yeri: Kalamış Parkı

Yönetmen: Selma Baccar
Senaryo: Selma Baccar
Oyuncular: Wajiha Jendoubi, Souhir Ben Amara, Fatma Ben Saidane, Salma Mahjoubi, Najoua Zouhair, Bilel El Beji, Khaled Houissa, Taoufik El Ayeb, Semia Rhayem, Raouf Ben Amor

Tunus / 2017 / 110 dk. / Renkli / Arapça, Fransızca / Türkçe Altyazılı / DCP

Tunus’un 1956’da Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından önceki dönemlerde kadınlar eşlerine itaatsizlik ettikleri gerekçesiyle Dar Joued adlı bir kadın hapishanesine gönderilebilmektedir. Toplumun farklı kesimlerinden gelen ve El Jaïda adı verilen bir gardiyan gözetiminde tutsak tutulan kadınlar, burada yer yer çatışıp yer yer dayanışarak birbirlerinin hikâyelerine dahil olurlar. Kimi üst sınıf orta yaşlı aydın, kimi yaşlı bir erkekle evlendirilmiş genç, kimi soylu bir aileden gelen öğrenci, kimi kayınvalidesiyle anlaşamayan bu kadınların ortak noktası, erkekler tarafından hapisle tehdit edilmelerine karşın boyun eğmemeleridir. 

Kadın haklarını merkezine alan filmin yönetmeni Selma Baccar (d. 1945) aynı zamanda Tunus’un uzun metrajlı film (Fatma 75, 1976) yöneten ilk kadın yönetmeni. 1966’da başladığı sinema hayatı boyunca kadının özgürleşme mücadelesi odaklı eserler veren ve kendi yapım şirketi de bulunan Baccar, kadın hakları için verdiği mücadeleyi siyaset alanına taşımış, 2014’te Demokratlar grubuna başkan seçilerek Tunus’ta bir parlamento grubuna başkanlık eden ilk ve tek kadın olmuştur. Baccar’ın diğer uzun metrajlı filmleri Tunuslu şarkıcı Habiba M’sika’nın hayatını anlattığı Ateşle Dans (La Danse du Feu, 1995) ve evliliğinde yaşadığı mutsuzluk nedeniyle çözümü kendini uyuşturmakta bulan bir kadının hikâyesini anlattığı Khochkhach’tır (2006). 

Altyapı sorunları ve az sayıda film üretilmesine karşın Tunus sineması bugün ticari formüllerden uzak duran ve tabu sayılan konuları cesurca işleyen bir çizgi izliyor. Özellikle yönetmen koltuğunda oturan kadınların toplumsal cinsiyet rollerini sorunsallaştıran ilerici yaklaşımları bu sinemayı daha da değerli kılıyor. 

Fransa’dan bağımsızlığını seküler milliyetçi lider Habib Burgiba önderliğinde elde eden Tunus’ta, Zeynel Abidin Bin Ali demokrasi vaadiyle 1987’de yönetime geçmiş fakat zamanla otoriterleşen lider, Arap Baharı olarak anılan protestolar sonucunda 2011’de ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Bu tarihsel bağlamda, Tunus sineması, ilk yerli yapımın tarihi 1920’lere uzanmasına karşın ancak ülke bağımsızlığını kazandıktan sonra varlık göstermeye başlar. Bölgenin en önemli festivallerinden Kartaca Film Festivali’ne ev sahipliği yapan ülke bugün Kuzey Afrika’nın en gelişmiş sinemalarından birine sahiptir.

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi'nde otopark alanı mevcut değildir; dolayısıyla sitemizdeki haritada işaretlenmiş olan, civar otoparkları kullanabilirsiniz.


Toplu taşımayı tercih edecek ziyaretçiler, Kadıköy'den düzenli aralıklarla kalkan Bostancı dolmuşlarını kullanarak Hasırcıbaşı Caddesi'nin girişinde inebilirler. Sinematek/ Sinema Evi tabelalarını takip ederek 5 dakikalık yürüme mesafesindeki kurumumuza ulaşabilirsiniz. Yine aynı yöne ilerleyen İETT otobüsleriyle de Barış Manço durağında inip yönlendirme tabelalarını takip ederek kurumumuza ulaşmanız mümkündür.