Gösterim Tarihi: 23.07.2023 Pazar 21.00
Yönetmen: Fatih Akın
Senaryo: Fatih Akın
Oyuncular: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Güven Kıraç, Meltem Cumbul, Zarah Jane McKenzie
Almanya, Türkiye / 2004 / 121 dk. / Almanca, Türkçe, İngilizce / Renkli / Türkçe Altyazılı
Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan Duvara Karşı, festivalin ana yarışma seçkisinde Eric Rohmer, Kim Ki-duk, Theodoros Angelopoulos, Ken Loach gibi ustaların arasından sivrilerek büyük ödül Altın Ayı’yı kucaklamıştı. Duvara Karşı, Hamburg doğumlu yönetmen Fatih Akın’a genç yaşında uluslararası sinema çevrelerinde hatırı sayılır düzeyde prestij kazandırırken ülkemizde de sansasyon yaratıp uzunca bir süre gündemde kalmayı başarmıştı. Güçlü hikâyesi, sahici hikâye anlatımı ve başrol performanslarıyla övgü toplayan film, yaşam ve ölüm, gurbet ve sıla, özgürlük ve yabancılaşma gibi kavramları iki kültür arasında sıkışmış ve kaçınılmaz olarak ikisine de yabancılaşmış iki karakter üzerinden ele alır.
Almanya’da yaşayan göçmen bir ailenin oğlu olan 40’lı yaşlarındaki Cahit, çok sevdiği karısının ölümünün ardından uyuşturucu ve alkol batağına sürüklenir. Cahit, hayattan ümidini kestiği bir anda arabasıyla son sürat bir duvara çarparak intihara teşebbüs eder; tedavi gördüğü psikiyatri kliniğinde onunla benzer bir kaderi paylaşan Sibel ile karşılaşır. Aşırı derecede baskıcı ailesinin psikolojik ve fiziksel şiddetine maruz kalan Sibel, buna tepki olarak bileklerini kesip hayatını sonlandırmaya çalışmıştır. Artık bu baskıdan yalnızca evlenerek kurtulabileceğini düşünen genç kadın, yeni tanıştığı Cahit’i formalite evlilik yapmaya ikna eder. Ev arkadaşı gibi yaşayan ikili, evin dışarısında dilediği şekilde özgürce yaşayabilecektir. Gönülsüzce kabul ettiği bu teklif, Cahit’i derinden sarsacak bir olaylar silsilesinin içerisine sürükler.
Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi'nde otopark alanı mevcut değildir; dolayısıyla sitemizdeki haritada işaretlenmiş olan, civar otoparkları kullanabilirsiniz.
Toplu taşımayı tercih edecek ziyaretçiler, Kadıköy'den düzenli aralıklarla kalkan Bostancı dolmuşlarını kullanarak Hasırcıbaşı Caddesi'nin girişinde inebilirler. Sinematek/ Sinema Evi tabelalarını takip ederek 5 dakikalık yürüme mesafesindeki kurumumuza ulaşabilirsiniz. Yine aynı yöne ilerleyen İETT otobüsleriyle de Barış Manço durağında inip yönlendirme tabelalarını takip ederek kurumumuza ulaşmanız mümkündür.