EN

Gösterim Tarihleri: 31.01.2024 Çarşamba 20.00 / 17.02.2024 Cumartesi 14.00 / 21.03.2024 Perşembe 20.00

Yönetmen: Federico Fellini
Senaryo: Federico Fellini (hikâye ve senaryo), Bernardino Zapponi (hikâye ve senaryo), Brunello Rondi (senaryo)
Oyuncular: Marcello Mastroianni, Anna Prucnal, Bernice Stegers

İtalya, Fransa / 1980 / İtalyanca / 139 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı
 

Snàporaz (Marcello Mastroianni), tren yolculuğu sırasında güzel bir kadınla göz göze gelir ve onu baştan çıkarma arzusuyla peşine takılır. Kadının peşinden bir ormana, sonra da feminist bir konferans için bir araya gelmiş kadınlarla dolu bir otele girer. Burada pek istenmediğini ve bir an önce ayrılması gerektiğini çok geçmeden anlayacaktır.

Fellini’nin, çoğu filminde onun alter egosunu canlandıran oyuncusu Marcello’yu sıklıkla bu filmdeki karaktere verdiği isimle çağırdığı söylenir. Yönetmen, elbette yine kendinden izlerle dolu olan 1980 yapımı filminde modern tüketim toplumunun ve duygusal hedonizmin üzerinde yükseldiği erkek rolüne o zaman için alışılmadık derinlikte ve şaşırtıcı derece karamsar bir bakış sunar. Açık bir dekadans ve varoluşsal bir yenilgi içinde resmettiği kibirli, yalancı, çapkın erkek rolünde karşı konulmaz cazibesi ve zarafetiyle seyircinin gözünde bir tür dokunulmazlığı olan Marcello Mastroianni’yi izlemek bu karamsar tonu hafifleten etkenlerden biridir kuşkusuz. Yönetmen, muzip yaklaşımı, görkemli estetiği ve karnaval havası taşıyan mizansenleriyle tam bir Fellini evrenine hapsettiği Snàporaz’ı kadınların egemenliğindeki bu dünyada kurbanlık bir koyun gibi resmeder.

Kadınlar Kenti, zamanında, toplumdaki erkek rolünü eleştirmeye soyunan bir erkek fantezisi olduğu yönünde eleştirilmişti. Gösterime girmesinden hemen sonra verdiği bir söyleşide Fellini şöyle diyordu bu konuda: “Bu film bir erkek hakkında, kadını keşfeden bir erkek. Kadın onun metaforu, bilinmezliği, bilmediği ve bu konuda sürekli yeni fikirler üretmek zorunda hissettiği bir parçası. Kadınlar yoluyla kendini arıyor. Ya da kendi içindeki kadını arıyor. Kadınlar hakkında hiçbir şey bilmediği açık; hayalinde/filmde öne çıkan tek bir gerçek kadın karakter yaratamıyor, o yüzden filmde gerçek bir kadın kahraman yok. Yüzlerce yüz, ağız, gülüş, bakış, ses var sadece. Feminist eleştirmenlerim şimdiden filmde tek bir kadın karakter olmadığını söylüyor. Tabii ki yok. Olması amaçlanmadı. Çünkü gerçek bir kadın olsaydı bu filmi yapmanın anlamı olmazdı.”

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi'nde otopark alanı mevcut değildir; dolayısıyla sitemizdeki haritada işaretlenmiş olan, civar otoparkları kullanabilirsiniz.


Toplu taşımayı tercih edecek ziyaretçiler, Kadıköy'den düzenli aralıklarla kalkan Bostancı dolmuşlarını kullanarak Hasırcıbaşı Caddesi'nin girişinde inebilirler. Sinematek/ Sinema Evi tabelalarını takip ederek 5 dakikalık yürüme mesafesindeki kurumumuza ulaşabilirsiniz. Yine aynı yöne ilerleyen İETT otobüsleriyle de Barış Manço durağında inip yönlendirme tabelalarını takip ederek kurumumuza ulaşmanız mümkündür.