EN

Gösterim Tarihleri: 29.02.2024 Perşembe 20.00 / 04.04.2024 Perşembe 20.00

Yönetmen: André Antoine
Senaryo: André Antoine, Émile Zola
Oyuncular: Armand Bour, René Alexandre, Germaine Rouer, Jean Hervé, Émile Mylo, Berthe Bovy, Jeanne Grumbach

Fransa / 1921 / Sessiz / 97 dk. / Siyah Beyaz / Fransızca Arayazılı / Türkçe Altyazılı / Canlı Müzikli
 

İş arayan Jean, bir köy yolunda kendi hâlinde yürüdüğü sırada inek güden Françoise ile karşılaşır ve az sonra genç kadın ineği zapt edemediğinde imdadına yetişir. Bir çiftlikte iş bulan Jean çok geçmeden kendini Françoise’ın ailesinde patlak verecek çatışmaların ortasında bulacaktır. Fouan Amca, çok sevdiği toprağını artık işleyemeyecek denli yaşlandığına kanaat getirir ve ömrünün geri kalanında biraz rahat etmek umuduyla toprağını iki oğlu ile kızı arasında bölüştürmeye karar verir. Ne de olsa karısı ile evinde kalmayı sürdürecek, dahası hem devletten hem de çocuklarından her ay ödeme alacaktır… Oysa toprak bölüşümünden kendine pay düşmediği için öfkelenen yaşlı kız kardeşi, su yüzüne çıkacak aile cehenneminin habercisidir.

Filmin uyarlandığı 1887 tarihli Émile Zola romanı esasen Shakespeare’in Kral Lear hikâyesinin Fransa kırsalına bir uyarlaması sayılabilir. Elbette Shakespeare’in kraliyet bağlamında öne çıkardığı değerler kırsala uyarlanırken ister istemez şekil değiştirir ve para ön plana çıkar. Zola’nın romanda vurguladığı “toprak ana” kavramı ve yaşam döngüsüne yapılan vurgu ise filmin sonunda görünür hâle gelir. Dahası kaynak roman, Fouan Baba’nın fiziksel olarak güçten düşmesini toplumdaki otoritesini ve önemini kaybetmesine bağlamaktadır.

Fouan’ı canlandıran Armand Bour’un performansının yanı sıra görüntü yönetmenleri René Gaveau ve René Guichard seyirciye tam anlamıyla görsel bir şölen sunuyorlar. 


Sessiz Perşembe programına değerli katkıları için Kurukahveci Mehmet Efendi’ye teşekkür ederiz. 
Desteklerinden ötürü Fondation Jérôme Seydoux-Pathé'ye ve gösterim kopyalarını temin eden Cinémathèque française'e teşekkür ederiz.

 

🎵 Filme piyanoda Ayşe Tütüncü, davul ve perküsyonda Mert Can Bilgin eşlik edecekler.

Ayşe Tütüncü: Klasik batı müziği, caz ve bu topraklardan farklı müzikal gelenekleri kendine özgü bir üslupla buluşturan piyanist-besteci Ayşe Tütüncü, albümleri (Çeşitlemeler, Panayır, Yedi Yer Yedi Gök ve Mozaik grubuyla Külliyat), atölyeleri (Ritim Oyunları), belgesel film müziği (Oğlunuz Erdal) ve 2017-Afife Jale ödülünü aldığı tiyatro müziği (Kıran Resimleri) ve yaptığı sessiz film müziklerinin (İstanbul Sessiz Sinema Günleri, Beykoz Kundura) yanı sıra, oluşturduğu Anma Orkestrası için 24 Nisan ve Dersim’38 anısına çaldıkları parçaları düzenledi. Müzik ve başka şeyler arasında bağ kuran yazıları ise Virgül, ONS-Yaşama Kültürü, K24 gibi mecralarda yayınlandı. 

Mert Can Bilgin: İTÜ Makina Fakültesi yıllarında başladığı müzik çalışmalarına, döneminin önde gelen besteci ve şarkı yazarlarıyla hem sahnede hem de stüdyo müzisyeni olarak kayıtlarda icracılığa devam etmektedir. İTÜ MİAM’da hem stüdyo mühendisliği hem de perküsyon üzerine yüksek lisans çalışmaları yaparken, rock müzikten caz ve etnik müziğe birçok tarzda müzikal projelerle dünya çapında festivallerde yer aldı.

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi'nde otopark alanı mevcut değildir; dolayısıyla sitemizdeki haritada işaretlenmiş olan, civar otoparkları kullanabilirsiniz.


Toplu taşımayı tercih edecek ziyaretçiler, Kadıköy'den düzenli aralıklarla kalkan Bostancı dolmuşlarını kullanarak Hasırcıbaşı Caddesi'nin girişinde inebilirler. Sinematek/ Sinema Evi tabelalarını takip ederek 5 dakikalık yürüme mesafesindeki kurumumuza ulaşabilirsiniz. Yine aynı yöne ilerleyen İETT otobüsleriyle de Barış Manço durağında inip yönlendirme tabelalarını takip ederek kurumumuza ulaşmanız mümkündür.