Gösterim tarihleri: 19.11.2026 Perşembe 20.00 / 24.12.2026 Perşembe 20.00
2. Bölüm’de Karada, Şiddet Üzerine Bir Meditasyon, Kamera İçin Bir Koreografi İncelemesi, Cadı Beşiği filmleri art arda gösterilecektir. Toplam süre 42 dakikadır.
* Gösterime canlı müzik performansı ile Mine Pakel eşlik edecektir.
* Sessiz Perşembe sponsoru Kurukahveci Mehmet Efendi’ye desteği için teşekkür ederiz.
1- Karada (At Land)
Yönetmen: Maya Deren
Senaryo: Maya Deren
Oyuncular: Maya Deren, Alexander Hammid, Hella Hammid, John Cage, Parker Tyler, Philip Lamantia
ABD / 1944 / 14 dk. / Siyah Beyaz / DCP / Sessiz
Kıyıya vurmuş bir kadın (Maya Deren) sürünerek sahildeki ağaç gövdesinden yukarı tırmanır ve zirveye ulaştığında kendisini beklenmedik biçimde burjuva bir davette, uzun bir yemek masasının üzerinde bulur. Deren’in sözleriyle “kişinin kendi kimliğini koruma mücadelesi” hakkında bir film olan Karada, kameranın imkânlarını kullanarak gerçekliğin, mekân ve zaman ilişkisinin sınırsız olasılıkları üzerine gider. Filmin oyuncuları arasında 1940’ların Amerikan sanat dünyasına damgasını vurmuş John Cage, Parker Tyler ve Philip Lamantia yer alır.
2- Şiddet Üzerine Bir Meditasyon (Meditation on Violence)
Yönetmen: Maya Deren
Senaryo: Maya Deren, Chao Li Chi
Oyuncular: Chao Li Chi
ABD / 1949 / 12 dk. / Siyah Beyaz / DCP / Sessiz
Maya Deren, Şiddet Üzerine Bir Meditasyon’da aktör ve dansçı Chao-Li Chi’nin Wu Tang dövüş sanatı performansını ritüel ve dans ekseninde ele alır. Deren’in sinemasında alışık olduğumuz biçimde sinemasal zaman ile oynayan filmde şiddet ile güzellik arasındaki çizgi de bulanıklaşır.
3- Kamera İçin Bir Koreografi İncelemesi (A Study in Choreography for Camera)
Yönetmen: Maya Deren
Senaryo: Maya Deren
Oyuncular: Talley Beatty
ABD / 1945 / 4 dk. / Siyah Beyaz / DCP / Sessiz
Modern Afro-Amerikan dansının kraliçesi olarak anılan ünlü koreograf Katherine Dunham’ın yanında Haiti ritüellerini çalışan Maya Deren, onun öğrencisi olan Talley Beatty ile tanışır ve Kamera için Bir Koreografi bu karşılaşmadan doğar. Deren’in dans ve koreografiyi merkeze koyan filmlerinin başlangıcı olan ve Karada filmindeki zaman-mekân sıçralamalarının devam ettiğini gördüğümüz bu incelemede, kamera ile beden mekânın sınırlarından özgürleşmektedir.
4- Cadı Beşiği (Witch’s Cradle)
Yönetmen: Maya Deren
Senaryo: Maya Deren
Oyuncular: Marcel Duchamp, Pajorita Matta
ABD / 1944 / 12 dk. / Siyah Beyaz / DCP / Sessiz
Maya Deren’in “bitmemiş” filmi Cadı Beşiği, farklı farklı kişilerin ellerine dolanan ağsı bir ipliği takip eder. Tekrar eden ritüelistik imgeler etrafında şekillenerek tekinsiz bir rüya atmosferi sunan filmde oyuncular arasında avangart sanatın öncüsü Marcel Duchamp’ı görürürüz.